fbpx

Få Succes som Iværksætter med et Growth Mindset

Med et growth mindset kan du klare alt det du sætter dig for som iværksætter og selvstændig – og bare rolig det er nemmere end du tror.

Et game changer mindset for iværksættere

Vil du have succes som iværksætter, skal du have det rigtige mindset – og vi har knækket koden. Den ide, vi her vil introducere dig for, har virkelig ændret vores verden. Det er det vildeste mind hack, og hvis man lærte det mindset i skolen ville verden se helt anderledes ud i dag. Det giver dig mulighed for at tage ejerskab over dit eget liv og selv bestemme hvilken retning det skal tage. Ideen er egentlig simpel men er en game changer og kan transformere dit liv og din iværksætter rejse når du har lært at mestre det.

Historien bag

Første gang jeg fik snerten af hvordan det hang sammen var da jeg var yngre. Vi var på skitur i Norge med familien og nogle venner og jeg skulle prøve at stå på snowboard for første gang. Det samme skulle min veninde og min lillebror. Min bror Rasmus er den type som er irriterende god til al sport, en anden ting ved ham er at selvom han er voksen, så er han stadig et stort legebarn.

Vi skulle alle sammen på snowboardskole – ingen af os havde prøvet det før. Da vi gik i gang med undervisningen bemærkede jeg en ting. Mens min veninde og jeg dydigt fulgte underviserens instruktioner fjollede min bror bare rundt.

Vi gjorde os umage for at køre ligeud og ikke falde, mens min bror kørte forlæns, baglæns, zig-zag og faldt igen, igen og igen. Vi syntes selvfølgelig at han var useriøs, men Rasmus har altid været meget besluttet når han ville lære noget, så det har han helt sikkert ikke været, selvom det set med de seriøse storesøsters øjne tydeligvis så sådan ud.

Dygtige piger

Da ugen var over havde vi som de to eksemplariske storesøstre gjort præcis som vi skulle, min bror til gengæld havde nærmest bare tumlet rundt og væltet sig i sneen gang på gang.

Men hvem tror i havde lært at stå på snowboard og stadig den dag i dag er en dygtig snowboarder imens vi andre gav op og gik tilbage til skiene som vi kendte. Nemlig – Rasmus – fordi han havde lært sig selv at falde igen og igen for derefter let og ubesværet komme op på benene igen og videre. Det startede med små risici og små fald og da det gik godt begyndte han lidt efter lidt at gøre mere farlige og vovede ting på boardet og langsomt byggede det op indtil den dag i dag, hvor han kan gøre hvad han vil.

Mens vi fornuftige piger brugte al vores energi på at undgå at falde, opsøgte Rasmus nærmest faldet. Han blev så at sige dus med det og på denne måde frygtede han det ikke og blev dermed mere fri og kreativ i sine bevægelser. Han havde et growth mindset og derfor lærte han at mestre det.

Opgøret med det perfektionistiske mindset

Det er ret meget en kvindeting det der med at ville være perfekt og at mestre alting til fingerspidserne, inden vi rigtigt kaster os ud i det, men Rasmus tilgang er langt mere frugtbar, fordi man rent faktisk lærer langt mere af at kaste sig ud i det og at fejle. Man skal ikke frygte fejl, man skal lære af dem igen og igen, indtil det man forsøger at lære til sidst sidder så meget på rygradden, at man ikke længere falder.

At have et growth mindset betyder at man lærer, at succes kommer, hvis man prøver og prøver igen og igen. Det var først mange år senere, da jeg hørte om Carol Dweck og hendes ide om et Growth Mindset, at jeg forstod hvad det gik ud på. Indtil da har vi altid bare sagt at Rasmus var født god til al sport. Du kender typen – irriterende!

Et fikseret mindset er farligt for iværksættere

Især som kvinde har man en ide om at tingene skal være perfekt første gang man prøver ellers dur man ikke til det og går og banker sig selv oven i hovedet. Det som Dweck kalder et fixed mindset. Har man et fixed mindset så tror man at evner er medfødte og at man bare må lære at leve med det man har. Det er et giftigt mindset hvis du er iværksætter, da du næsten er garanteret at falde igen og igen.

Succes som iværksætter med det rigtige mindset

Med et growth mindset så tror man på at alt kan læres inklusiv succesfuld adfærd, så længe man bare bliver ved med at forsøge og hele tiden lærer undervejs i processen, om du når det eller ej er bare et spørgsmål om at forsøge nok gange. Så er du spirende iværksætter er det alfa og omega at du tilegner dig det rigtige mindset. Det kan du blandt andet gøre ved at alliere dig med andre som tænker på samme måde og støtter dig i din rejse mod dine drømme.

Om SheBoss

Hej, mit navn er Trine og jeg hjælper kvindelige iværksættere og selvstændige med at udvikle og vækste deres forretning digitalt og samtidigt bygge et stærkt mindset, som kan stå igennem alle de rucheture iværksætterlivet byder på.